Drošas braukšanas likumi ziemā

TOP 5 drošas braukšanas likumi, ko autovadītājiem neaizmirst ziemas periodā vadot lietotu auto vai jaunu, jo ziemas periodā autovadītājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, jo sals un nokrišņi var radīt apgrūtinošus braukšanas apstākļus.

Šajā laikā palielinās satiksmes negadījumu skaits. Kā liecina Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) dati, pērn laikā no novembra līdz martam Latvijā reģistrēti 17 489 ceļu satiksmes negadījumi, tostarp 314 avārijas izraisīja apledojuši ceļi, slapjš sniegs vai noblietēts sniegs. Lai parūpētos par drošu braukšanu ziemas periodā, Baltijā lielākais lietoto auto tirgotājs AS “Longo Latvia” un mūsu pārstāvis Renārs Zapackis ir sagatavojis piecus būtiskus ieteikumus, ko katram autovadītājam ir vērts sev atgādināt un ievērot, vadot auto ziemā.

#1 Ievērot drošu ātrumu un atbilstošu distanci

Drošs ātrums un atbilstoša distance starp satiksmes dalībniekiem ziemas apstākļos ievērojami samazina avāriju iespējamību. Tie ir drošas braukšanas pamatpasākumi, kas palīdzēs kontrolēt spēkratu, ļaujot autovadītājam būt gatavam gadījumiem, ja uz ceļa rodas pēkšņas un bīstamas situācijas – piemēram, apledojuši ceļa posmi, pēkšņi līkumi vai bojātas ceļa virsmas, kas nokrišņu dēļ var uzreiz netikt pamanītas.

#2 Apzināties, ka pārāk lēna braukšana var radīt bīstamas situācijas

Protams, braukšana pārdroši lielā ātrumā ir visbīstamākais, ko darīt ziemas periodā, kad ceļi ir slideni, tomēr jāatceras, ka arī pārspīlēti lēna braukšana ziemas laikā ir bīstamāka nekā jebkurā citā sezonā. Transportlīdzekļi, kas brauc pārāk lēni, ietekmē citus satiksmes dalībniekus, apgrūtinot to pārvietošanos optimālā ātrumā. Šādas situācijas var beigties ar sadursmi.

Par to, ka izvēlētais ātrums ir pārāk lēns, parasti liecina apdzīšana – ja autovadītājs ir novērojis, ka viņu vairākkārt ir apdzinuši citi satiksmes dalībnieki, braukšanas ātrumu ieteicams palielināt, lai iekļautos kopējā satiksmes intensitātē un neradītu avāriju riskus, uzsver “Longo Latvia” eksperts.

#3 Auto apkopē lielāko uzmanību pievērst atbilstošām riepām un akumulatora darbspējai

Sagatavojot auto ziemai, vispirms jāpārliecinās, ka spēkratam ir nomainītas ziemas riepas un ka tām  ir atbilstošs spiediens. Otrkārt, jāpārliecinās, ka akumulators ir darba kārtībā.

Nepareizs spiediens riepās rada sliktāku saķeri ar ceļu, bremzēšanas ceļš kļūst garāks, kā arī rodas riepu plīsumu riski. Būtiski atcerēties, ka, pazeminoties gaisa temperatūrai, var pazemināties arī gaisa spiediens riepās – šī iemesla dēļ ziemas periodā autovadītājiem ieteicams spiedienu riepās pārbaudīt ik nedēļu. Tieši nepareizs spiediens riepās ir biežs avārijas situāciju izraisītājs.

Zema temperatūra vai biežas temperatūras svārstības var arī ietekmēt akumulatora darbību, tāpēc ir svarīgi pārbaudīt spēkrata akumulatoru vēl pirms sala iestāšanās, pārliecinoties, ka tas ir darba kārtībā un nepievils ziemas periodā. Jāatceras, ka aukstajos rītos arī jāļauj akumulatoram uzsilt, lai netraucēti varētu uzsākt braukšanu.

“Longo Latvia” speciālists ziemas sezonā iesaka arī automašīnai sarūpēt jaunas vējstikla slotiņas, kā arī pārliecināties, ka ar ziemai paredzēto līdzekli ir pietiekami uzpildīta stiklu tīrīšanas šķidruma tvertne, lai vējstikls vienmēr būtu tīrs, neierobežojot redzamību.

#4 Pareizi noregulēt gaismas

Ziemas periods ir gada tumšākais laiks, tāpēc ir īpaši svarīgi pareizi noregulēt auto gaismas. Liela uzmanība jāpievērš tālo gaismu regulēšanai, parūpējoties par pareizu gaismas leņķi, lai nepieļautu situācijas, ka citi autovadītāji tiek apžilbināti. Ieteicams arī pārliecināties, ka miglas lukturi ir darba kārtībā. Ziemas periodā tie var noderēt, jo priekšējie lukturi un tālās gaismas nav piemērotas izmantošanai biezā miglā vai stipras snigšanas laikā. Tas skaidrojams ar to, ka gaisma atstaro nokrišņu daļiņas gaisā, apgrūtinot redzamību.

#5 Iepriekš sagatavoties reaģēt bīstamās situācijās

Pirms ziemas perioda autovadītājiem, īpaši nepieredzējušiem, ieteicams drošos apstākļos, piemēram, kopā ar braukšanas instruktoru, izmēģināt rīcību bīstamās situācijās. Proti, saprast, kā kontrolēt spēkratu, piemēram, saneses vai spēkrata slīdes gadījumā.

Lai veiksmīgs ceļš uz sniegotajiem ceļiem!

Par AS “Longo Latvia”

AS “Longo Latvia” ir daļa no starptautiska uzņēmuma “Longo Group”, kas darbojas lietotu automašīnu tirdzniecības segmentā. Uzņēmums piedāvā caurskatāmu un uzticamu lietotu automašīnu iegādes, tirdzniecības un finansējuma saņemšanas pakalpojumus. 2019.  gada maijā “Longo” Rīgā atvēra Baltijā lielāko tirdzniecības laukumu ar ietilpību 450 auto. Visām tirdzniecībā esošajām automašīnām tiek nodrošināta divu mēnešu vai 3000 km garantija.