AS "Longo Latvia" sortimentā pirmais CNG dzinēja auto

Kā jau zināms liela nozīme vides kaitējuma mazināšanā ir tehnoloģiju attīstībai, autoparku papildināšanai ar dabai draudzīgākiem spēkratiem.

Tāpēc, domājot par videi draudzīgākiem auto, AS "Longo Latvia" sortimentā pirmo reizi pieejama automašīna ar CNG jeb saspiestās dabasgāzes dzinēju - lietotais Audi A3 Ambition Pro Line (CNG). Taču pie tā nekas neapstājas, tiek plānots tuvākajā laikā palielināt sortimentu ar šāda dzinēja automašīnām.

Kas ir CNG? Tā ir saspiesta dabasgāze, kas galvenokārt sastāv no metāna. CNG tiek ražota saspiežot dabas gāzi līdz mazāk nekā 1 procentam no tilpuma, kādā tā atrodas dabiskā veidā pie atmosfēras spiediena. Šādi saspiesta dabas gāze ir lietojama kā degviela automašīnu dzinējos.

Auto veidi un dzinēji

Saspiestās dabasgāzes dzinēju automašīnas darbina gan gāze, gan benzīns. Kad gāze beigusies, auto automātiski pāriet uz benzīnu, kas pilda rezerves tvertnes funkciju, ja gadījumā nav laikus uzpildīta dabasgāze. Un šādiem CNG dzinēja auto degvielas bākai ir mazāka ietilpība, nekā standarta automašīnām.

CNG dzinēja automašīnas tiek ražotas rūpnīcās kopā ar tradicionālajiem transportlīdzekļiem. Turklāt daudzi automobiļu ražotāji savu jaunāko modeļu klāstā iekļauj tieši šos hibrīdauto. Pasaulē CNG auto tiek plaši izmantots sabiedriskā, kravas un privāto transportlīdzekļu sektoros.

Izdevīgāka un drošāka degviela

Ar ko tā ir īpaša? Saspiestajai dabasgāzei ir augstāks enerģijas saturs nekā benzīnam vai dīzeļdegvielai. Turklāt tas ir ekoloģiskāks un ekonomiskāks degvielas veids, kas nodrošina to pašu nobraukuma distanci. Transportlīdzeklis, kas darbojas ar CNG, var tikpat ātri un viegli uzpildīt gan benzīna, gan dīzeļmotora transportlīdzekļi.

Pēc sastāva dabasgāze ir vieglāka par gaisu un noplūdes gadījumā ātri izkliedējas, kas nozīmē, ka arī aizdegšanās risks ir mazāks. Turpretim otra veida gāzes sistēma LPG jeb sašķidrinātā naftas gāze ir smagāka par gaisu, tādēļ lielākais trūkums no drošības viedokļa – tā ir viegli uzliesmojoša.

Videi draudzīgāk

Saspiestai dabasgāzei ir par aptuveni 25% zemāka Co2 emisija jeb izmeši, salīdzinājumā ar benzīnu. Saspiestas dabasgāzes sadegšanas laikā rodas tikai oglekļa dioksīds un ūdens tvaiks, kas nozīmē, ka slāpekļa oksīdu emisijas ir pat par 90% zemākas. Turpretim benzīna sadegšanas procesā tiek radīti dažādi ķīmiski savienojumi kā, piemēram, oglekļa oksīds, slāpekļa oksīds, ogļūdeņraži u.c. Turklāt, dabasgāze saudzē apkārtējo vidi, jo tiek transportēta pa cauruļvadiem, nevis ceļiem vai dzelzceļu.

Izmeši

Kā jau iepriekš tika minēts, CNG rada mazāk izmešus nekā benzīns, dīzeļdegviela vai LPG auto gāze. Ar CNG darbinātas automašīnas dzinējs rada 23-35% mazāk CO2, par 98% mazāk kaitīgo putekļu un par 87-90% mazāk slāpekļa dioksīda izmešus nekā benzīna vai dīzeļdegvielas dzinēju auto.

Kur pieejama šāda degviela? Pašlaik Latvijā saspiestā dabasgāze ir pieejama divās degvielas uzpildes stacijās. Pirmā tika atklāta Jēkabpilī un vēlāk arī Rīgā. Kā arī Igaunijā ir publiski pieejamas 17, bet Lietuvā 5 saspiestās dabasgāzes stacijas, taču tiek plānots tuvāko gadu laikā to skaitu Baltijā būtiski palielināt.

Par AS “Longo Latvia”:

AS “Longo Latvia” ir daļa no starptautiska uzņēmuma “Longo Group”, kas darbojas lietotu automašīnu tirdzniecības segmentā. Uzņēmums piedāvā caurskatāmu un uzticamu lietotu automašīnu iegādes, tirdzniecības un finansējuma saņemšanas pakalpojumus. 2019.  gada maijā “Longo” Rīgā atvēra Baltijā lielāko tirdzniecības laukumu ar ietilpību 450 auto. Kopējais piedāvāto automašīnu klāsts Baltijā ir jau vairāk kā 700 lietotu auto. Visām tirdzniecībā esošajām automašīnām tiek nodrošināta divu mēnešu vai 3000 km garantija.